ŞEYH NAİM KASIM: SİLAHIMIZI BIRAKMAYACAĞIZ

img
ŞEYH NAİM KASIM: SİLAHIMIZI BIRAKMAYACAĞIZ

Şeyh Naim Kasım, Direniş ve Kurtuluş Bayramı münasebetiyle yaptığı konuşmada silahsızlanmaya yönelik muhalefetini bir kez daha vurgulayarak, “Devlet görevlerini yerine getirebildiği sürece silah bizim elimizde kalacaktır” dedi.

Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım, dün Direniş ve Kurtuluş Günü, mevcut siyasi gelişmeler ile İran, Bahreyn ve Filistin’deki durum hakkında konuşacaklarını belirterek, “Kurban Bayramı; fedakârlık, bağış ve imanla hareket ederek şeytana karşı duruşun bayramıdır. Tüm Müslümanların bayramını kutluyorum” dedi.

Mehrnews'ün haberine göre, Kasım, direniş ve özgürlükten beş önemli ilke çıkarabileceklerini belirterek, “Direnişe katılan herkes, elde edilen kurtuluşun ortağıdır. Direniş, ümmetin şehit lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın eseridir” ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreteri, “Bu zafer; ordu, halk ve direnişin iş birliğiyle kazanıldı. Devlet ile direniş arasında koordinasyon vardı ve bu durum özgürlüğün elde edilmesinde önemli bir etken oldu. Direniş ve özgürlük, dünyanın özgür insanları ile Filistin’in bayramıdır. Burada özgürlüğü destekleyen Cumhurbaşkanı Emil Lahud ve Meclis Başkanı Nebih Berri’yi de anıyoruz” dedi.

İsrail’in projesi direnişi tasfiye etmek ve Lübnan’ı aşamalı olarak işgal etmektir”

Kasım, “On beş yıllık işgal ve Güney Lübnan Ordusu’nun kurulmasıyla birlikte İsrail düşmanının amacı Lübnan’daki emellerini gerçekleştirmekti. Aşağılayıcı 17 Mayıs Anlaşması uygulanmadı ve 1984 yılında iptal edildi. Bu da 2000 yılında gerçekleşen özgürlüğün yolunu açtı. Bu büyük kurtuluş ve onur herkese kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreteri şöyle devam etti:

“24 Kasım 2024’te Lübnan devleti, işgalin sona ermesi ve saldırıların durdurulması amacıyla dolaylı bir anlaşmaya vardı. Ancak anlaşmanın ardından 15 ay boyunca İsrail saldırıları sürdü. Lübnan devleti bunu uygulayamadı. Devletin verdiği tavizler devam etti ve 2 Mart 2026’da direniş suç sayıldı. Lübnan hükümetinden, direnişe karşı aldığı kararları geri çekmesini ve halkının yanında durmasını istiyorum. İsrail’in projesi, direnişi ortadan kaldırmak ve Lübnan’ı aşamalı olarak işgal etmektir.”

Kasım, son ABD yaptırımlarının baskı amacıyla uygulandığını belirterek, bunun Washington’un hedeflerine ulaşmadaki başarısızlığını gösterdiğini söyledi. “ABD yaptırımları bizi zayıflatmayacaktır. Eğer Amerika daha fazla vahşet uygularsa Lübnan’da hiçbir kazanım elde edemeyecektir” dedi.

Hizbullah’ın silahsızlandırılmasına yönelik çağrılara bir kez daha karşı çıkan Kasım, “Silahsızlandırma, Lübnan’ın savunma kapasitesini ortadan kaldırmak ve ülkenin yıkımının önünü açmak anlamına gelir. Bu bizim için kabul edilemezdir. Bizden, İsrail’in girip bizi öldürmesi ve halkımızı yerinden etmesi için silahsızlanmamıza yardım etmemizi istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“Devlet egemenliği sağlayamıyorsa gitmelidir”

Şeyh Naim Kasım, Lübnanlı yetkililerin ülkenin egemenliği ve korunmasından sorumlu olduğunu belirterek, “Anayasanın kendilerine yüklediği sorumluluklara bağlı kalıyorlar mı?” diye sordu.

Kasım, “Hiç kimsenin İsrail projesine hizmet etmeye hakkı yoktur. İsrail yayılmacı ve saldırgan bir düşmandır, bölgede genişleme peşindedir. Lübnan devleti görevlerini yerine getirebildiği sürece silah bizim elimizde kalacaktır. Direniş toprağı ve onuru savunacaktır. Karşımıza çıkan herkese, İsrail’e karşı durduğumuz gibi karşı dururuz. Savaşın sona ermesini, İsrail’in tamamen çekilmesini, esirlerin serbest bırakılmasını ve halkın geri dönüşünü istiyoruz. Bundan sonra savunma stratejisini tartışırız” dedi.

Bugün yaşananların güçlü ve özgür bir Lübnan’ın varlığını pekiştirdiğini söyleyen Kasım, “Güneyde yaşananlar İsrail’in sonunun başlangıcıdır. Egemenlik yalnızca güvenlikle ilgili değildir; ekonomi, siyaset ve sosyal meselelerle de ilgilidir. Hava saldırılarının görüntüleri olmasaydı İsrailliler bu kayıpları kabul etmeyecekti. İsrail Güney Lübnan’da gerçek kayıplar verdi. Bunun karşılığında sivilleri ve evleri hedef alıyor” ifadelerini kullandı.

“Direnişin İHA’ları düşman askerlerini takip etmeyi sürdürecek”

Hizbullah Genel Sekreteri, “Devlet egemenliği sağlayamıyorsa gitmelidir. Direnişin insansız hava araçları düşman askerlerini takip etmeye devam edecektir. Silahın tek elde toplanması İsrail projesidir. Doğrudan müzakereler kabul edilemez ve İsrail için tam bir zafer anlamına gelir. Lübnan’da siyasi egemenlik yoktur; Lübnan Amerikan vesayeti altındadır” dedi.

Lübnanlı yöneticilere seslenen Kasım, “Doğrudan müzakereleri bırakın ve Amerika’nın istediğini ona vermeyin. Yapılan tüm fedakârlıklar geleceği inşa etmek içindir. Varlığımız tehdit altındadır ve iki güzel sonuçtan biri gerçekleşene kadar onu savunacağız: zafer ya da şehadet. Ulusal uzlaşıya dönün; aksi halde hiçbir şey elde edemezsiniz” diye konuştu.

Kasım, “Tüm katliamlar ve yıkımlar bizi diz çöktürmek için yapılıyor ancak biz diz çökmeyeceğiz. Meydanda kalacağız ve savaştan başımız dik çıkacağız. Evleri yeniden inşa edeceğiz. Halkımız evlerine geri dönecek. Düşmanı yenilmiş şekilde çıkaracağız ve yakında üçüncü kurtuluşu ilan edeceğiz” dedi.

Faizsiz kredilere yönelik saldırıların yüz binlerce yoksul ve dar gelirli insanı hedef aldığını söyleyen Kasım, “Faizsiz krediler bağımsız bir sosyal girişimdir. Bu sistemi ortadan kaldırma projesi Amerikan projesidir ve buna karşı koyacağız” ifadelerini kullandı.

Direniş savaşçılarına hitaben konuşan Kasım, “Siz İsrail düşmanının efsanesini yıktınız ve siz kazanacaksınız” dedi.

İsrail, sivil özgürlük filosunun hedefine ulaşmasını engelliyor”

Kasım, “İsrail düşmanını aşağılayan büyük bir direnişe sahibiz, bundan faydalanın. Halk, kurumlarımızı hedef alan Amerikan-İsrail projesine karşı sokağa çıkma ve hükümeti düşürme hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.

İsrail’in sivil özgürlük filosunun hedefine ulaşmasını engellediğini belirten Kasım, “Dünya nerede? İsrail’in eylemleri sonuç vermeyecek. Filistin bizim pusulamız olmaya devam edecek ve biz onun destekçileri olacağız” dedi.

Kasım, “İran ne yaptı da Amerika ve İsrail ona karşı savaşa girdi? İran, Seyyid Mücteba (Hamaney) liderliğinde Amerika ve İsrail’i küçük düşürmeyi ve dünyanın süper gücüyle tek başına mücadele etmeyi başardı. İran bu savaştan başı dik çıkacaktır. İran, dünyanın tüm özgür insanlarının yöneleceği uluslararası konuma sahip istisnai bir güç olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kasım ayrıca, “Tam bir ateşkesin sağlanmasını umut ediyoruz ve bu ateşkesin bizi de kapsamasını istiyoruz” dedi.

Bahreyn’deki gelişmelere ilişkin ise Kasım, “Bahreyn’den dini ve siyasi görüşleri nedeniyle tutuklanan alimleri ve vatandaşları serbest bırakmasını istiyoruz. Bahreyn rejimi tarafından 41 alim ve düşünür hapsedildi. Zulüm kalıcı değildir ve onların serbest bırakılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreteri konuşmasının sonunda, “İmam Mehdi’ye teslim edilene kadar hak bayrağını taşımaya devam edeceğiz” dedi.

www.kudusgunu.com 



Makaleler

Döviz Kurları

Güncel

Hava Durumu

Link kopyalandı!