Abbas Irakçi, İsrail rejiminin herhangi bir pervasızlık yapması halinde tüm bölgeyi kapsayan bir savaş çıkabileceği uyarısında bulundu.
Almayadeen.net'in haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, İsrail rejiminin herhangi bir pervasızlık yapması halinde tüm bölgeyi kapsayan bir savaş çıkabileceği uyarısında bulunarak, nükleer müzakerelere eşitler arası temelde açık olduklarını açıkladı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “dış müdahalelerin fitne çıkararak dünyayı savaşlara sürüklediğini” belirterek, “ABD’nin desteğiyle siyonist tehlikenin bölgedeki tüm ülkeleri tehdit ettiğini” vurguladı.
Irakçi, İstanbul’da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile düzenlenen ortak basın toplantısında, “İsrail rejiminin işleyeceği herhangi bir pervasızlık tüm bölgeyi kapsayan bir savaşa yol açacaktır” dedi ve aynı zamanda “gerilimin düşürülmesi” çağrısında bulundu.
Irakçi, ülkesinin “hiçbir taraftan hiçbir dayatmayı kabul etmediğini ve etmeyeceğini” belirterek, “geçmişin ABD’nin güvenilmezliğini teyit ettiğini” ifade etti ve “buna rağmen müzakerelere açık olduklarını” söyledi.
İran Dışişleri Bakanı, “İran’ın kırmızı çizgilerine saygı gösteren, eşitler arası nükleer müzakereler yürütmeye hazır olduklarını” duyururken, Türkiye’nin girişimini ve “bölgede güvenlik ve barışı tesis etmeyi amaçlayan her türlü girişimi” memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.
Öte yandan günün erken saatlerinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a, gerilimlerin azaltılması amacıyla Ankara’nın Tahran ile Washington arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu bildirdi.
Bölgesel konulara da değinen Irakçi, “Suriye konusunda egemenliği, toprak bütünlüğünü ve istikrarı vurguluyor, bölgesel istikrarın bir parçası olarak güvenlik ve barışı destekliyoruz” dedi.
Irakçi, “Irak’ta ülkenin kaderini tayin sürecine her türlü müdahaleyi reddediyoruz” ifadesini kullanarak, Lübnan’da ise “toplumun tüm kesimleri arasında diyalog” çağrısında bulundu.
Irakçi ayrıca, Gazze Şeridi’ndeki soykırımdan sorumlu İsrailli yetkililerin “hesap vermesi ve yargılanması” çağrısında bulundu.
Ayrı bir açıklamasında Arakçi, İran ve Türkiye’nin “geçmişte olduğu gibi bugün de komşu ülkeler” olduğunu belirterek, “İran halkına yönelik siyonist saldırganlık sırasında Türkiye’nin sergilediği tutumu” takdir ettiğini ifade etti.
Öte yandan Hakan Fidan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “tüm uluslararası platformlarda, nerede olursa olsun askeri müdahaleleri reddettiğini ve Türkiye’nin askeri müdahaleye karşı tutumunun değişmez olduğunu vurguladığını” söyledi.
www.kudusgunu.com