Kunaytra bölgesinde siyonist İsrail ordusunun işgaline askeri açıdan cevap vermeyen HTŞ rejiminin, kaçakçılığı ve uyuşturucu ticaretini önleme iddiasıyla militanlarını Lübnan sınırına göndermesi, sınırdaki Lübnan köylerine saldırması ve Lübnan aşiretleriyle çatışması bir anda gözleri bu bölgeye çevirdi.
Suriye-Lübnan sınır bölgesine (Hermel ve Bekaa’ya) sevk edilen HTŞ militanlarının çektikleri videolarda Hizbullah aleyhindeki açıklamaları ve meydan okumaları; akla, ‘acaba emperyalist güçler HTŞ-Hizbullah çatışmasını mı çıkartmak istiyor?’ sorusunu getirdi.
Özellikle siyonist İsrail’in Suriye ile yaptığı 1974 anlaşmasını açıkça ihlal etmesi, Suriye’de neredeyse Gazze büyüklüğündeki toprakları son iki ayda işgal etmesi ve Suriye ordusunun askeri gücünün %80’ini imha etmesine HTŞ’nin askeri açıdan cevap vermemesi kafaları karıştırdı. HTŞ İsrail’e karşı süt dökmüş kedi gibi davranırken, Lübnan’a (Hizbullah’a) karşı neden aslan kesiliyor?
HTŞ’nin Lübnan’a düzenlediği saldırının perde arkasını Lübnan milletvekili Cemil Es-Seyyid, X hesabından yorumladı.
HTŞ'nin Lübnan'a Saldırısının Perde Arkası
HTŞ’nin bu hamlesiyle, siyonist İsrail’in güneydeki kuşatmasını Bekaa’ya (Hermel’e) doğru genişleteceğini ve UNIFIL askerlerinin bu bölgeye gelmesine bahane oluşturacağına dikkat çeken Lübnan milletvekili Cemil Es-Seyyid şunları yazdı:
‘Dün, oradaki çatışmaların baskısı altında, bağımsızlıktan bu yana içinde Lübnanlı ailelerin yaşadığı, Suriye sınırları içindeki köylerin tamamen boşaltılması tamamlandı.
Oradaki ani çatışmaların görünen gerekçesi, sınırların kontrolsüzlüğü ve kaçakçılık çeteleri olarak gösteriliyor. Oysa Akar’dan denize kadar uzanan sınır, her iki taraftan da tamamen açık durumda ve gece gündüz, insan kaçakçılığı da dahil olmak üzere her şeyin aleni bir şekilde kaçırıldığına tanık oluyor.
Peki neden askeri gerginlik burada yaşanıyor da orada yaşanmıyor?!
Mesele, eski husumetlerden kaynaklanan bir çete savaşı veya kaçakçılık meselesi gibi görünmüyor.
İsrail Bekaa'yı da Kuşatmak İstiyor
Aksine, güneydeki İsrail kuşatmasını tamamlamak amacıyla, Lübnan'ın Suriye ile olan Raşya’dan Mesnea’ya, El-Kaa ve Hermel’e kadar uzanan sınırlarını kuşatma ve ablukaya alma süreci gibi görünüyor.
Bu askeri gerginlik, Lübnan içinden ve dışından, BM Barış Gücü’nün (UNIFIL) görev alanının güneyin ötesine genişletilmesi ve Lübnan ordusunun kara sınır birliklerine destek olması yönünde taleplerin doğmasına yol açabilir...
UNIFIL'in Lübnan'daki Etkinliği Artabilir
Kimileri UNIFIL’in genişletilmesini “Lübnan’ın güvenliği ve tarafsızlığı” için bir adım olarak görecek, kimileri ise bunu örtülü bir işgal ve Lübnan’ı İsrail ile normalleşme sürecine dahil etmeye yönelik bir hazırlık olarak değerlendirecek...
Şu ana kadar, haritalar üzerinde teorik olarak çizilen her şeyin sahada kolayca uygulanabileceği kesin değil.
Önemli olan her zaman işin sonu ve verilen fedakârlıkların büyüklüğüdür.’