ITAMAR BEN GVIR LÜBNAN'I YAKMAKLA TEHDİT ETTİ

Dün gece, Lübnan'daki Hizbullah tarafından atılan roketler nedeniyle Yukarı El-Celil ve işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki birkaç yerleşim yeri ve işgalcilere ait muhtelif mevzilerde yangınlar çıktı. 

Görüntülenme: 255 Tarih: 05 Haziran 2024 08:01
ITAMAR BEN GVIR LÜBNAN'I YAKMAKLA TEHDİT ETTİ

Siyonist medya, İsrail itfaiye ekiplerinin bugün sabah saatlerine kadar, birçok yerde çıkan büyük yangınları kontrol altına almaya çalıştığını belirtti.

Bu kaynaklara göre, gece boyunca, özellikle Yukarı El-Celil'deki Kiryat Shmona yerleşim yerinde, yangınlar birkaç mahalleye kadar ulaştı ve yerleşim yerlerinin çevresi hâlâ yanıyordu.

Yangınların yayılması karşısında, durumu kontrol altına almaya çalışmak için birçok itfaiye ekibi ve işgal ordusu birliği müdahale etmek zorunda kaldı. Ayrıca, Kiryat Shmona'nın yanı sıra Yukarı El-Celil ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan diğer yerleşim yerlerinden çok sayıda yerleşimci tahliye edildi.

İşgal ordusu, kuzey bölgelerinde çıkan yangınlar nedeniyle duman soluma sonucu altı yedek askerin durumunun kötüleştiğini duyurdu.

İşgal ordusu, yangınları kontrol altına almak için çok sayıda yedek askerin ve mühendis ekipmanının devreye sokulduğunu, aşırı sıcak hava koşulları nedeniyle yangınların 43 dereceyi aşan sıcaklıklarla geniş bir alana yayıldığını belirtti.

Siyonistlere ait Hayom gazetesi, işgal hükümeti başbakanı Binyamin Netanyahu'nun erken saatlerde güvenlik yetkilileriyle kuzeydeki durumu değerlendirdiğini ve itfaiye yetkililerinin kendisini kuzeydeki yangın söndürme çabaları hakkında bilgilendirdiğini aktardı.

İşgal ordusu, yangınları söndürmek için iç cephe, operasyon bölümü ve kuzey cephesi komutanlığı ile işbirliği içinde çalıştığını ve özellikle Lübnan sınırının doğu kesiminde yer alan Kiryat Shmona'da yangınları kontrol altına almaya çalıştığını belirtti.

İşgal ordusu, yangınların yayılmasını ve yerleşimcilerin hayatlarını tehdit etmesini önlemek için yedek asker ve ekipman sayısını iki katına çıkardığını açıkladı.

Yangınlar, Kiryat Shmona, Margaliot ve diğer yerleşim yerlerindeki bazı evlerin bir kısmını tahrip etti ve dün akşam itibariyle işgal altındaki El-Celil ve Golan Tepeleri'nde 15'ten fazla noktada yangın hâlâ sürüyordu.

İsrail Doğa ve Parklar Kurumu, yangınların yüzlerce dönümlük alana yayıldığını açıkladı.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre, yangınlar Lübnan'dan atılan onlarca roket ve insansız hava aracı nedeniyle çıktı.

İşgal polisi, bu yangınlar nedeniyle Yukarı El-Celil'deki birkaç yol güzergahını kapattı. İşgalcilerin tahminlerine göre, yangınlar en az 10 bin dönümlük bir alanı yok etti.

Bazı yerleşim yerlerindeki yerleşim alanlarını tehdit etmenin yanı sıra, yangınların en az bir İsrail askeri üssüne yaklaştığına dair medya raporları vardı.

Siyonistlere ait Kanal 12 televizyonu, itfaiye ekiplerinin Yukarı El-Celil'deki bir askeri üssün yanmasını önlemek için çaba gösterdiğini belirtti.

Netanyahu hükümeti, yangınları hızla kontrol altına alamadığı için içten büyük eleştirilere maruz kaldı.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, "Kuzey yanıyor ve onunla birlikte İsrail'in caydırıcılığı da yanıyor" dedi.

Lapid, Netanyahu hükümetinin tam bir kaos hükümeti olduğunu belirterek, "Hükümetin Gazze'deki ertesi gün için bir planı yok, kuzeydeki sakinleri geri getirmek için bir planı yok, yönetim ve strateji yok." ifadelerini kullandı.

Bu arada işgalcilerin aşırı siyonist liderlerinden Itamar Ben Gvir, Lübnan'dan atılan füzelere karşılık Lübnan'ın yakılması talebinde bulundu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar