IRKÇI İSRAİL GAZZE HALKINI AÇ BIRAKARAK İNTİKAM ALIYOR

Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerinde açlık sorunu yine tehlikeli boyutlarda. İşgal güçleri, kısa süreliğine gıda maddeleri, meyve ve sebzelerin girişine izin verdikten sonra, Gazze şehri ve kuzeyine yönelik ablukayı son dönemde, özellikle Refah bölgesine yönelik kara saldırılarının artırılmasından sonra yeniden sıkılaştırdı. 

Görüntülenme: 300 Tarih: 31 Mayıs 2024 07:37
IRKÇI İSRAİL GAZZE HALKINI AÇ BIRAKARAK İNTİKAM ALIYOR

7 Mayıs'ta işgal güçleri Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını kontrol altına aldı. Bu durum, Gazze Şeridi'ne yardımların girmesini durdurdu ve yaralıların ve hastaların tedavi için yurt dışına çıkışını engelledi.

Halen 700 bin insanın ikamet ettiği kuzey kesimdeki insanlar, işgalin sınır kapılarını kapatması ve kamyonların kuzeye girmemesi nedeniyle şiddetli bir gıda ve sebze kıtlığı yaşıyor. Bu durum ise büyük bir açlık felaketinin habercisi durumunda. 

Gazze'nin kuzeyindeki “pazarlar” olarak adlandırılan yerlerde dolaşan biri, insanların yiyecek bir şey bulamadığını görecektir. İnsanların çoğu yanında bir katık bulamadıkları için genellikle kuru ekmekle yetinmek zorundadır.

Ne meyve ne sebze, ne et ne de dondurulmuş gıdalar, konserve yiyecekler ya da baklagiller bulunabiliyor. Kuzey Gazze sokaklarında yetersiz beslenme belirtileri belirgin bir şekilde görülüyor.

Uyarılar ve Çağrılar

Geçtiğimiz Çarşamba günü, Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric, işgalin Refah Sınır Kapısı'nı kapatmasından bu yana Gazze Şeridi’ne giren yardımların %67 oranında azaldığını söyledi.

Aynı gün, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), insani yardım ulaştırmak için Gazze kıyısına yeni kurulan deniz iskelesinin, büyük dalgalar nedeniyle yapısının bir kısmının kopmasının ardından geçici olarak kaldırılacağını duyurdu.

Gazze'de açlığın, İsrail'in Refah'taki saldırılarının devam etmesiyle birlikte arttığını belirten yetkililer, sağlık hizmetleri ve temiz su gibi hayati hizmetlerin geri dönmemesi halinde, kötü beslenmenin önlenemeyeceğini ifade ettiler.

Save the Children (Çocukları Kurtarın) örgütünün başkanı ve CEO'su Janti Soeripto, New York Times’a verdiği demeçte, “Dünyanın hiçbir yerinde Gazze’deki duruma benzer bir şey görmedik” dedi.

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi, işgalin sınır kapılarını kapatması ve insani yardımların girişini engellemesi nedeniyle Gazze şehri ve kuzeyinde açlık krizinin yeniden tehlikeli boyutlara ulaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ofisin açıklamasında, “Refah Sınır Kapısı'nın kapalı kalması ve Kerem Ebu Salim kapısının yardımların girişini engellemesi ile birlikte Gazze Şeridi'nde insani kriz derinleşiyor” denildi.

Açıklamada özellikle Refah bölgesine yönelik işgal saldırıları nedeniyle on binlerce vatandaşın yerinden edilmesiyle Gazze ve kuzey illerine açlık tehlikesinin yeniden döndüğü, orta ve güney illerinde de gıda güvenliği krizinin arttığı vurgulandı.

Gazze Şeridi'ne yardımların yetersiz olduğunu ve insani felaket karşısında asgari düzeyin altında kaldığını belirten Hükümet Medya Ofisi, ABD'nin deniz iskelesi üzerinden şimdiye kadar sadece 100 kamyonun geçtiğine dikkat çekildi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar