AMERİKA YEMEN KARŞISINDA BAŞARISIZ OLDU

ABD’nin, operasyonlarını Akdeniz’e doğru genişleten Yemen’i abluka altına alma çabalarının başarısız olduğu bildirildi. 

Görüntülenme: 350 Tarih: 28 Mayıs 2024 13:19
AMERİKA YEMEN KARŞISINDA BAŞARISIZ OLDU

Amerikan Politico internet sitesi, ABD Savunma bakan yardımcısının Suudi ve BAE yetkilileriyle yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak, ABD savunma yetkililerinin “yeni kuşağın” oluşturulması için Körfez ülkeleriyle günlerce süren görüşmeler yaptığını bildirdi.

Politico sitesine konuşan kaynaklar, görüşmelerde hava ve deniz saldırıları için ülkeler tarafından izlenen “bilgi alışverişinin” ele alındığını belirtti.

Aynı kaynakların, bunun ABD Beşinci Filosu’nun bulunduğu Bahreyn’deki operasyon merkezine bağlanmasını içeren bir “erken uyarı sisteminin” kurulmasından da bahsettiği kaydedildi.

Söz konusu internet sitesi, bu yaklaşımın pek çok engelle karşılaştığına dikkat çekti.

Politico, bunların başında Körfez ülkelerinin açıklamadıkları nedenlerle kendi aralarında bilgi alışverişinde bulunmak istememelerinin geldiğini kaydetti.

Planın gerçekleşmesini engelleyen diğer hususların ise pek çok Körfez ülkesinin radarlar da dahil olmak üzere hava savunma sistemlerini çeşitlendirmesi ve bu adımın bölgedeki savunma sisteminin birleştirilmesini imkânsız hale getirmesi olduğu bildirildi.

Ayrıca, Körfez’in ABD’nin niyetleri konusundaki şüpheleri ve Suudilerin Biden yönetiminin Yemen’deki savaşı desteklemeyi bırakma kararına duydukları kızgınlığın da nedenlerden biri olduğu belirtildi.

Politico web sitesine göre, ABD, Yemen'in İsrail’e karşı tırmanan operasyonlarını sınırlandırmak için alternatif savunma sistemleri kurmaya çalışıyor.

ABD ve İngiltere'nin öncülüğünde Yemen'e yönelik saldırı planının başarısızlığa uğramasının ardından Yemen, tırmanışın dördüncü aşamasına geçildiğini açıklamıştı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri söz konusu aşamanın bir parçası olarak saldırılarını Akdeniz'e doğru genişletmişti.

ABD ise Yemen’in deniz operasyonlarının kontrol altına alma amacını gerçekleştirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

YDH

Yorumlar