GAZZE'DE DÜNYA KUDÜS GÜNÜ İHYA EDİLDİ

İsrail'in sürdürdüğü soykırıma rağmen, Gazze halkının Uluslararası Kudüs Günü’nü coşkuyla kutladığı bildirildi. 

Görüntülenme: 178 Tarih: 08 Nisan 2024 21:16
GAZZE'DE DÜNYA KUDÜS GÜNÜ İHYA EDİLDİ

El-Meyadin’in bildirdiğine göre, devam eden İsrail soykırımına rağmen, dirençli Gazze halkı Uluslararası Kudüs Günü'nü anma törenlerinden vazgeçmedi.

El-Meyadin, “çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere her yaş grubundan insanın, işgale karşı sarsılmaz duruşlarını bir kez daha teyit etmek için bir araya geldiğini” bildirdi.

Bu olayı anmak için çok sayıda etkinliğin “titizlikle düzenlendiği” ve bunların tümünün “Özgürlüğün Tufanı ana teması etrafında yoğunlaştığı” kaydedildi.

Söz konusu faaliyetlerin; harap yapıların duvarlarını süsleyen dokunaklı sanatsal duvar resimlerinin oluşturulmasından çocuklar için özel olarak tasarlanmış sanat atölyelerinin düzenlenmesine kadar çeşitli katılımları kapsadığı belirtildi.

Direniş faaliyetlerinin merkezi olarak bilinen Gazze Şehri'nin el-Ketibe Meydanı’nın etkinlik için pankartlarla süslendiği açıklandı.  

El-Meyadin, “İsrail işgal güçlerinin bölgeyi kontrol altına alma yönündeki iddialarına rağmen meydan, bu yılki Kudüs Günü sloganı olan Özgürlük Tufanı'nın yazılı olduğu pankartlarla süslendi.” dedi.

El-Meyadin’de yer alan habere göre, anma törenleri kapsamında gençler, kurtarma operasyonlarında, mağdurların tedavisinde ve olayların haberleştirilmesinde emeği geçenlerin yoğun çabaları için şükranlarını ve takdirlerini ifade etmek üzere yürekten bir jest yaptılar. Sivil savunma personeline, sağlık görevlilerine, doktorlara ve gazetecilere çiçek dağıttılar, hayat kurtarma ve sahadaki gerçekleri belgeleme konusundaki özverili fedakarlıklarını kabul ettiler.

Gazzeli sanatçıların duvar resimleri: Direnişin ve umudun simgeleri

El-Meyadin, “güney Gazze Şeridi'ndeki Refah'ta bombardımanın yol açtığı kitlesel yıkım ve zorla yerinden edilmenin üzücü deneyiminin ortasında, yerel Gazzeli sanatçıların, sarsılmaz güçlerini simgeleyen ‘Dönüş, Ey Vatan’ başlıklı çarpıcı bir duvar resmi yaparak sanatsal bir yolculuğa çıktıklarını” bildirdi. “Hak ettikleri evleri geri alma kararlılığı.”

Sanatçıların ayrıca, İsrail işgal güçlerinin sürdürdüğü soykırıma da ışık tutarak, Filistin halkına yapılan zulmü kınadıkları ifade edildi.

Benzer şekilde, Gazze şehrinin ez-Zeytun Mahallesi’ndeki Filistinli sanatçıların da bir duvar resmiyle Aksa Tufanı Operasyonu’nun önemini gözler önüne serdiği belirtildi.

El-Meyadin, Gazze'nin Filistin Meydanı'nın kalbinde, devam eden soykırımın ortasında, Filistin halkının dayanıklılığının başka bir duvar resmiyle canlı bir şekilde tasvir edildiğini söyledi: "Ölümün ortasında hayat devam ediyor."

Gazze'deki çocuklar Kudüs Günü'nü anıyor

Gazze'nin coşkulu gençleri gibi çocukların da Uluslararası Kudüs Günü kutlamalarına katılarak, "Kudüs: Özgürlüğün Pusulası" ana teması altında farklı bölgelerde düzenlenen çeşitli etkinliklere katıldıkları kaydedildi.

Ez-Zeytun Mahallesi’nde Gazzeli çocuklara özel bir sanat atölyesi düzenlendiği ve küçük çocukların, anavatanlarıyla olan derin bağlarını dile getirdikleri ifade edildi. Küçücük yaşlarda katlandıkları soykırımın acımasız gerçeklerinden yılmadan, yaratıcı çizimleriyle geleceğe dair umutlarını ve hayallerini güzel bir şekilde aktardıkları belirtildi.

Gazze'deki yerel girişimlerin yanı sıra, çeşitli Arap ülkelerinden aktivistlerin de çevrimiçi bir kampanya aracılığıyla Filistin'e destek verdiği kaydedildi.

“Bu yılki Uluslararası Kudüs Günü’nün, devam eden İsrail soykırımının ortasında farklı geçtiğini” söyleyen el-Meyadin, “çeşitli inanç ve kökenlerden insanlar, Filistin davasıyla dayanışma amacıyla bu günün anılmasına katılarak, günün küresel önemini ve baskıya ve adaletsizliğe karşı Direniş’in sembolü olarak önemini yansıttı.” dedi.

YDH

Yorumlar