USAME HAMDAN: İRAN, İSLAM DEVRİMİNDEN BU YANA YANIMIZDA

Usame Hamdan, ateşkes sürecini anlattı. İsrail’in kendilerini oyalamaya çalıştığını belirten HAMAS yetkilisi, ABD’den yanıt beklediklerini söyledi. Hamdan ayrıca o topraklarda tanınacak tek devletin Filistin olacağının altını çizdi. 

Görüntülenme: 150 Tarih: 16 Şubat 2024 04:33
USAME HAMDAN: İRAN, İSLAM DEVRİMİNDEN BU YANA YANIMIZDA

Hamas: Bizim Gerçek Düşmanımız ve Sorunumuz Emperyalizm İle Siyonizmdir.

Usame Hamdan, ateşkes sürecini anlattı. İsrail’in kendilerini oyalamaya çalıştığını belirten HAMAS yetkilisi, ABD’den yanıt beklediklerini söyledi. Hamdan ayrıca o topraklarda tanınacak tek devletin Filistin olacağının altını çizdi

Aydınlık’a konuşan Hamdan şu ifadelerde bulundu:

İSRAİL'İN OYUNBOZANLIĞI

İsrail’in yaşadığı son sıkıntılar sonunda Paris’te birkaç toplantı yapıldı. Bu toplantılar sonucunda bir mutabakata varılmıştı. Filistin’de yaşanan savaşın tamamen durdurulması, esirlerin karşılıklı olarak takas edilmesi, Gazze’ye yapılan ambargoların tamamen bitirilmesi ve Gazze’nin tekrardan inşa edilmesi. Sonradan İsrailli yetkililer toplantıda mütabakata varılmasına rağmen metinlerine yeni paragraflar eklediler. Filistin halkına yönelik saldırıların sonlandırılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılmasının önüne şartlar ve engeller koyduğunu gördük. Katar ve Mısır’daki toplantıya giren arkadaşların yanıtı da şöyle oldu:

Bu geri çekiliş kabul edilemez. Yazılan şeylerin hiçbiri Filistin halkını savunmuyor. Böylece İsrail’in yalan söylediği ve süreci boşu boşuna uzattığını görmüş olduk. Bu da İsrail’in yavaş yavaş sonunun geldiğini gösteriyor. Salı akşamı ABD’li yöneticilerle bir toplantımız oldu. Kısa sürede yanıtlarını verirler.

‘ABD’YE GÖRE 120 BİN KİŞİNİN ÖLMESİ ÇOK AZ’

ABD’nin süreçteki rolüne de değinen Hamdan, başından beri İsrail ile ortak hareket ettiğini vurguladı. Hamdan şu değerlendirmede bulundu:

“Silah olarak İsrail’e yardımda bulunuyorlar ve siyasi olarak destekliyorlar. Aynı zamanda ekonomik olarak da ihtiyaçlarını karşılıyorlar. O yüzden yaşanan tüm sorunun arkasında onların olduğundan eminiz. Washington bu savaşın durdurulmasıyla ilgili ağzını açmıyor. Fazla bir kayıpların olmadığını söylüyor. Bu çok komik. Çünkü biz şu ana kadar 120 bine yakın şehit verdik. Bu Gazze’nin yüzde 5’ine karşılık geliyor. Onlar bu sayıyı ‘çok az’ olarak telaffuz ediyor.”

‘ABD’NİN BÖLGEDEN KOVULMASI YAKINDIR’

Hamdan, ABD ve İsrail’in bölgeden çıkartılmasına çok az kaldığını vurgulayarak, “Bu durum açıkça görülüyor fakat ABD ve İsrail görmezden geliyor.” dedi.

Yaşananların “İsrail’in kendisini savunma hakkıymış gibi gösterildiğini” belirten HAMAS yöneticisi, “Her bir ülkeye ayrı şekilde saldırıyorlar. Yemen’e, Lübnan’a, Irak ve Suriye’ye… Kendilerinin her daim ‘savunmada’ olduklarını iddia ediyorlar. Ve diğer ülkelerden destek istiyorlar. Fakat saldırıya uğrayan bu ülkelerin Filistin’in yanında olduğunu biliyoruz. Direniş gruplarının birbirlerini daha fazla desteklemeye başlaması yeni bir kavram ortaya çıkarttı. Biz bu şekilde Siyonizmin sona erdiğini göreceğiz. Aksa Tufanı Operasyonu’nun en büyük getirisi Filsitin’in özgürlüğü ve İsrail’den kurtuluş olacaktır. Ve biz şu an başlangıçtayız. En sonunda Filistin’in özgürlüğe kavuşacağına eminiz.” şeklinde konuştu.

‘LAHEY KARAR ALDI AMA…’

Hamdan, Uluslararası Adalet Divanı’nın bir karar aldığını ama İsrail’in saldırılarına hala devam ettiğini belirtti. İleride mahkemeden net bir kararın çıkacağına inandığını belirten Hamdan, “Ezici çoğunlukla BM’de ülkelerin Filistin’i desteklediğini ilan ettiğini zaten biliyoruz. İşgalcilerin geleceğinin olduğunu düşünmüyorum. Netanyahu bir katildir, katliamcıdır ve mahkemelerde yargılanması gerekiyor. Filistin halkına katliam yapan herkes mahkemelerde hesap vermeli.”

KAHİRE’DEKİ ERDOĞAN-SİSİ ZİRVESİ

Usame Hamdan’a Refah’taki son durumu da sorduk. Hamdan, saldırıları durdurmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. HAMAS yöneticisi şu ifadeleri kullandı: Refah’takilere en büyük yardımı sağlamaya çalışılıyoruz. Siyasi temaslarımızı da asla elden bırakmıyoruz. Erdoğan ve Sisi görüşmesinden en büyük beklentimiz, halkımıza Refah sınırından ilaç ve gıda yardımlarının geçmesinin sağlanması. Bu bizim açımızdan çok önemli.

‘TÜRKİYE’DEN BEKLENTİMİZ DAHA FAZLA’

Hamdan, Türkiye’nin başından beri Filistin direnişinin yanında olduğunu söyledi fakat daha fazlasını yapabileceğini vurguladı. Türkiye’nin yardımlarından asla bir şüphemiz yok. Filistinlilerin haklarını savunduklarını biliyoruz ve teyit ediyoruz. Filistin halkının kendisini savunma hakkını desteklediğini biliyoruz. Ama Türkiye’den daha büyük bir yardım bekliyoruz: Gazze’nin yeniden imarı, savaşın sona erdirilmesi… Ayrıca İsrail ile ilişkilerin en azından durdurulmasını istiyoruz.

RUSYA VE ÇİN YORUMU

Hamdan'a Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye krizine çözüm için oluşturduğu Astana Süreci'nin bir benzerinin Filistin için yapılıp yapılamayacağını sorduk. Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin direnişi yeren kararları çıkartmasını engellediğini söyleyen Hamdan, "Bizim bir siyasetimiz var ve buna göre herkesi Filistin’de barışa katkı sunmaya davet ediyoruz. Ve her devlet kendi siyasetine göre Filistin halkına nasıl destek vereceğine kendisi karar veriyor. Rusya ve Çin, İsrail'in Gazze'deki saldırganlığının durması için çaba harcıyor. Biz de Rusya'nın Türkiye, Katar ve Mısır'ın yanında İsrail ile herhangi bir uzlaşmada garantör olmasını istiyoruz. İnancım odur ki bütün alem Filistin halkına karşı yapılan bu saldırganlığın durmasını istiyor. Zira bu saldırganlığa karşı sessiz olmak israil'in katliamlarına ortak olmak ile özdeştir."

‘İRAN DEVRİMDEN BERİ YANIMIZDA’

7 Ekim’den sonra İran ve Hizbullah’ın direnişe destek vermediği propagandaları yapılıyordu. Bu konuya da değinen Hamdan, “Böyle haberler savaşın ilk başlarında çok fazlaca çıkıyordu. Hala da duyuyoruz ama bunlar gerçek değil. Hizbullah, Lübnan’ın güneyinde yardım için elinden geleni yapıyor ve Filistin halkını savunuyor. İmam Humeyni’nin İran İslam Devrimi’nden sonra İran halkının Filistin’in yanında olduğunu biliyoruz ve bu kesindir. 45 yıldır İran siyaseti Filistin’e ve Hizbullah’a destek çıktığını herkes biliyor.” ifadelerini kullandı.

‘BU TOPRAKLAR FİLİSTİN’İNDİ ÖYLE DE KALACAK’

Hamdan, Filistin sorununa çözüm olarak sunulan ve çokça tekrarlanan “iki devletli formül” üzerine de bir değerlendirme yaptı. Buna karşı tavırlarının net olduğunu vurgulayan Hamdan, “Eğer bunu onaylayacak ve İsrail’i devlet olarak sayacaksak bu Filistin halkına ve Filistin toprağına yapılacak bir zulüm olur. Çünkü bu topraklar Filistin’indir ve Filistin’in olacaktır. Çözümümüz toprakların Filistinlilere kalması ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin teşkil edilmesidir.”

HAMDAN’DAN TÜRK MİLLETİNE MESAJ

Hamdan, ilk günden beri Türklerin Filistin halkının yanında olduğunu belirtti. “Türk halkının ve devletinin bize yaptığı yardım bizim için çok mukaddestir.” diyen HAMAS yöneticisi, “Filistin halkı yanımızda olduğunuz için sizi takdir ediyor. Savaşın insanları yorduğu, bir gerçek. Ama biz ilk günkü gibi aynı şekilde mücadeleye usanmadan devam ediyoruz. Bize yönelik desteğin son güne kadar devam etmesini temenni ediyoruz. Ve ben de sizin aracılığınızla iletmek istiyorum ki Filistin halkı son güne kadar işgalden kurtulmak için elinden geleni yapacaktır. Bir gün her insanın özgürce Filistin’e gelip göreceğini temenni ediyorum ve bu çok yakında olacak.”/

aydınlık

Yorumlar