İRAN'IN ERBİL'E DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA ÖLEN PEŞREW DİZAYİ VE KEREM MİKHAİL MOSSAD AJANI MIYDI? (HABER ANALİZ)

 

Görüntülenme: 1747 Tarih: 17 Ocak 2024 00:55
İRAN'IN ERBİL'E DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA ÖLEN PEŞREW DİZAYİ VE KEREM MİKHAİL MOSSAD AJANI MIYDI? (HABER ANALİZ)

İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu'nun geçtiğimiz gün Erbil'e düzenlediği füze saldırısında ünlü iş insanları Peşrew Dizayi ve Kerem Mikhail öldü. Erbil yönetimine yakın medya organları bu hadiseyi, ' İran'ın füze saldırısında başarılı ve hayırsever Kürt iş adamı Peşrew Dizayi, 1 yaşındaki kızı Jina ve Süryani asıllı Iraklı iş insanı Kerem Mikhail öldü. Saldırıda 16 kişide yaralandı' şeklinde duyurdu. Mesud Barzani de yaptığı açıklamada Dizayi'nin Mossad'la bağlantılı olduğu iddialarını reddetti ve İran'ı bu tür saldırılarla kendi sorunlarını örtbas etmekle suçladı.  

İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu ise art arda yayınladığı bildirilerde Erbil'deki Mossad üssünün vurulduğunu bildirdi. 

İran medyası da Dizayi ve Mikhail'in Mossad'la olan ilişkilerine dair haberler ve analizler yayınladı. Bu haber ve analizlerin geniş özetini bu yazımızda sizlere aktaracağız. Sabirinnews telegram kanalı Irak Kürdistan Bölgesi başkanı olduğu dönemde Mesud Barzani'nin dönemin Mossad başkanı Meir Dagan ile görüşürken çekilmiş fotoğraflarını takipçilerine servis etti. 

Sabirinnews ayrıca, Erbil saldırısında Dizayi'ye ait villada öldüğü söylenen iki Mossad ajanının pasaport fotoğraflarını ve videolarını da paylaştı.

Bilindiği gibi İran, Mart 2022'de de yine Erbil'de Mossad'la çalıştığı söylenen ve evini Mossad karargahına dönüştüren Şeyh Baz Berzenci isimli iş adamının villasını vurmuştu. 

İran medyasında Peşrew Dizayi ve Kerem Mikhail hakkında şu bilgiler verildi: 

'Dizayi'nin villası normal bir villa değildi. Şehirden uzaktı ve çevresinde hiçbir ev yoktu. Villa, 'Beton Kale' olarak anılıyordu. Villanın altında iki kat, gelişmiş ekipmanlar yani radar ve dinleme cihazları vardı. 

Dizayi, Mossad'ın Kürdistan bölgesindeki unsurlarının güvenlik ve lojistik sorumlusuydu. Irak Kürdistanı'ndan ve Suriye'den çalınan petrolü siyonist İsrail'e doğrudan ihraç eden bir isimdi. Bu yolla zengin oldu. Batı Asya'da Mossad'ın eğitim birimlerinin sorumlusuydu. Falcon özel güvenlik şirketinin (ordusunun) sahibiydi. Bu özel güvenlik şirketinin elemanları emekli ABD askerleridir. Kürdistan Özerk yönetimi ile Mossad arasındaki bağlantıyı sağlayan kişiydi. ABD İstatistik Kurumuna bağlı EİA şirketinin iş ortağıydı. Bu şirket istihbarat ve analiz toplamakla görevlidir. İran'daki terörist faaliyetlerin mali finansörüydü. Geçtiğimiz yıllarda İran güvenlik birimlerinin elde ettiği istihbaratlarda Neçirvan Barzani ve Peşrew Dizayi'nin siyonist rejimle işbirliği yaptığı ortaya çıkarılmıştı. İran, Irak ve Suriye'deki teröristlerle Mossad arasındaki bağlantıyı sağlayan kişiydi. İranlı bilim insanı şehid Fahrizade suikastinde kullanılan teçhizatların bir bölümü Dizayi'nin yardımı ile İran'a sokuldu. Yine Mossad'ın İsfahan'daki uçak fabrikasına düzenlediği saldırıda da Dizayi'nin parmağı vardı. Mossad birçok ülkede olduğu gibi Irak'ta da rahat çalışabilmek için elemanlarını iş adamlarından seçmekte ve sivil bölgeleri karargah olarak kullanmaktadır. Kerem Mikhail de Mossad ile çalışıyordu. Mikhail, Samsung firmasının Irak temsilcisiydi. Erriyan şirketinin sahibiydi. Irak'a elektrikli aletleri ithal ediyordu. İngiltere doğumluydu ve Dubai'de yaşıyordu. Dubai'de de inşaat işleri ile uğraşıyordu. İranlı yetkililer Irak Kürdistan Özerk yönetimini ve Irak Merkezi yönetimini İran karşıtı faaliyetlere ev sahipliği yapmamaları konusunda defalarca uyarmıştı.'

İran'ın bu şahıslarla ilgili ciddi istihbarat yaptığı anlaşılmaktadır. 

Dizayi, evini Mossad üssüne çevirerek ailesinin de canını tehlikeye atmıştır. Eğer bu evde istihbarat faaliyeti yürütmüyor olsaydı ve İran bu villayı vurmuş olsaydı bu konuda İran suçlanabilirdi. Bugün maalesef o villada istenmeyen bir şekilde küçük bir çocuk öldü ve fakat o güne gelinceye kadar o villada Mossad ajanları ile yapılan toplantılarda İran'da onlarca çocuğun ve sivilin katledildiği terör operasyonları planlanmıştı. Eğer bu şahıs ve o villa vurulmasaydı, bu villada planlanacak terör operasyonlarında yüzlerce çocuk ve sivil şehit olmaya devam edecekti. Bazıları diyorlar ki, 'Neden sadece kendisine suikast yapılmadı?' Bu soruya belki İranlı güvenlik yetkilileri ileriki günlerde cevap verirler. Güvenlik uzmanları ise bu soruya şu şekilde cevap veriyorlar: 'Bu şahıs Mossad ve Falcon güvenlik şirketi tarafından çok iyi şekilde korunuyordu. Kendisine birebir suikast yapılması hemen hemen imkansızdı. Arabasına yapılacak bir suikast girişiminde ise yine çocuğu, eşi veya suçsuz başka biri ölebilirdi.'

kudusgunu.com

Yorumlar