NYT ABD'NİN YEMEN'E SALDIRISINI DEĞERLENDİREN BİR ANALİZ YAYINLADI

Amerikan basını Joe Biden'ın Yemen'e hava saldırı kararı vererek rejimin “bölgesel çatışmayı engelleme stratejisini” tamamen değiştirdiğini öne sürdü. 

Görüntülenme: 172 Tarih: 13 Ocak 2024 00:52
NYT ABD'NİN YEMEN'E SALDIRISINI DEĞERLENDİREN BİR ANALİZ YAYINLADI

Amerika’da yayımlanan New York Times gazetesi, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırısının ardından Gazze savaşının bölgesel bir çatışmaya dönüşme ihtimali ile ilgili önemli bir haber yayımladı. 

Amerika ve İngiltere, geçtiğimiz cuma günü erken saatlerde, Yemen'in 16 farklı noktasına 60'tan fazla hava saldırısı yapmış; Yemen Ensarullah Hareketi ise saldırının cevapsız kalmayacağını açıklamıştı.

New York Times gazetesi bölgesel çatışmanın yayılma ihtimali hakkında şu yoruma yer verildi:

“Washington, bölgesel bir gerilimin ABD güçlerini hızla içine çekebileceğinden korktuğu için Joe Biden ve yardımcıları, Gazze savaşı başladığı günden beri çatışmaları kontrol altında tutma mücadelesi veriyor. Perşembe günü Amerika'nın Yemen'de 30'a yakın bölgeye düzenlediği saldırıyla birlikte bölgesel bir çatışma olup olmayacağına dair bir soru kalmadı. Bu zaten başladı."

Yemen saldırısından sonra artık çatışmanın yoğunluğunun ve kontrol altına alınıp alınamayacağının tartışma konusu olduğunu belirten habere göre Biden'ın, Yemen'deki birçok noktaya hava saldırısı düzenleme kararı, açıkça bir strateji değişikliğine işaret ediyor. 

New York Times ayrıca, ABD'nin daha derin askeri müdahalesinin, Washington'un doğrudan ‘Tel Aviv’ adına hareket ettiği yönündeki dünyada hakim olan algıyı artırdığını vurguladı. Haberde ayrıca öldürülen Filistinlilerin sayısı arttıkça Amerika ve Batı'nın itibarının daha fazla zarar görme riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. 

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, dün yaptığı açıklamada, “ABD, Yemen'le bir savaşla ilgilenmiyor. Herhangi bir tür çatışmayla ilgilenmiyoruz. Aslında Başkan'ın yaptığı her şey, dün geceki saldırılar da dahil olmak üzere çatışmaların tırmanmasını engellemeye yönelikti” ifadesini kullandı.

YDH

Yorumlar