NASIR KENANİ: ABD SİYONİST REJİMİN SUÇLARINDAN SORUMLU TUTULMALIDIR

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, haftalık basın toplantısında gündem maddelerini ve başta da Filistin meselesini değerlendirdi. 

Görüntülenme: 341 Tarih: 16 Ekim 2023 16:20
NASIR KENANİ: ABD SİYONİST REJİMİN SUÇLARINDAN SORUMLU TUTULMALIDIR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Gazze'de yaşanan cinayetler ile ilgili olarak "Gazze Şeridi'nde acı bir durumla karşı karşıyayız. Gerçekten son günlerde, Filistin'de binlerce yıldır yaşayan cesur bir milletin direnişinin tarihi ve hassas görüntülerine şahit oluyoruz". dedi. 
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü sözlerine şunları da ekledi: "Bugün Gazze seması dumanlı ve zemini de kanlıdır. Maalesef Siyonistlerin 70 yılı aşkın işgali boyunca bu durum defalarca tekrarlanmış, Filistin milleti ise doğal tepkisini göstermektedir."  
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Filistin milletinin dünyanın en mazlum milleti olduğunu ve kötülük dolu bir düşmanla karşı karşıya olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bugün insan hakları iddiasında bulunanların ikiyüzlülüğünü ve riyakarlığını, terörün kanlı çerçevesinden görüyoruz. Gazze'de bu ikiyüzlülüğün perdesi her zamankinden daha açık bir şekilde inmiştir. Dünya milletleri, insan hakları iddiasının arkasında ne kadar sahte bir yüzün yattığını görmektedir. Bugün, Dünya Gıda Günü'nde Siyonistler, mazlum Filistin halkının temel ihtiyaçlarına erişimini engelledi. Bugün Gazze, tüm gücünü mazlum halklarla yüzleşmek için kullanan bir rejimle karşı karşıyadır. İnsan haklarını savunduğunu iddia eden ve diğer özgür hükümetlere karşı kendi siyasi baskısını uygulamak isteyenlerin bugün bu tür gerçeklere gözlerini kapatması talihsiz bir durumdur."
Kenani sözlerine şöyle devam etti: "Siyonistlerin vahşice bombardımanının acı görüntülerini görüyorlar mı? Bu çocukların hakları yok mu? Siyonizm'e koşulsuz destek politikasını ilkeleri arasına koyan rejimlerin sözlüğünde Filistinlilerin hakları yok mu? İnsan hakları Filistinli vatandaşları kapsamıyor mu? Doğal haklardan yararlanma Filistin'deki durumu da mı kapsamıyor?"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bugün sürekli ikiyüzlülüklerinin perdesinin ortadan kalktığını belirterek, şunları söyledi: "Dünya kamuoyu, tüm bunlara göz yummakla, iddia edilen insan haklarıyla ne alakası var sorusunu cevaplamalı. İddia ettikleri uluslararası sorumlulukların Siyonist rejimi de kapsayıp kapsamadığını, yetki sahibi mahkemelerde hesap verip vermeyeceğini sorgulamalıdır. Bir araştırma komitesi mi oluşturacaklar? Gerçek açık olmasına rağmen bu yapılacak mı yapılmayacak mı?"
Dışişleri Bakanlığı'nın Filistin'e yönelik çalışmalarına ilişkin Kenani, şunları söyledi: "Filistin milletinin haklarını desteklemek bir sorumluluktur. İran, dünyada sorumlu bir ülke olarak Filistin halkının haklarını her zaman hassasiyet ve dikkat ile takip etmiştir. Siyasi ve uluslararası alanda çabalarımızı artırdık. Önemli ve acil öncelik, Gazze Şeridi'ndeki acımasız katliamın ve Gazze halkına yönelik insani ablukanın sona ermesidir. Gazze'ye yönelik bombardıman ve roket yağmurlarının derhal durdurulması ve savaşın sona ermesi gerekiyor. "
Dünyanın tanık olduğu şoke edici Filistinli şehitlerin sayısına değinen Kenani, şunları söyledi: "Yaralıların sayısı 10 binin üzerine çıktı. İran hemen çalışmalara başladı. Bölgesel ve uluslararası ülkelerin yanı sıra Çin ve Rusya gibi uluslararası forumlarda rol alan ülkelerle çeşitli temaslarda bulunuldu, ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile de görüşmelerde bulunuldu."
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İslam İşbirliği Örgütünün de önemli bir rol oynayabileceğini belirterek şunları ekledi:" Örgütün olağanüstü toplanmasının gerekliliğini belirten yazılı bir mektup gönderildi. İran, istişarelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu ve istişarelerini de arttırdı. "
Nasır Kenani Filistinlilere karşı işlenen suçların ve Gazze'ye yönelik kara savaşının devam etmesi halinde İran'ın gelecekte ortaya çıkabilecek olasılıklara tepkisini şöyle anlattı: "Geçtiğimiz günlerde resmi ve aleni tutumumuzu çeşitli düzeylerde dile getirdik. Direnişin eylemi, Siyonistlerin Filistinlilere karşı işlediği suçlara karşılık haklı görülüyor. Filistinlilerin yaptıkları doğal hukuk çerçevesinde doğal tepki sayılırdı.
Siyonistlerin insanlık dışı politikası devam ederse tüm varsayımlar mümkün
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Filistin'deki bir direniş grubuna itham yöneltmeyi ve suçlanması iddialarını reddederek "Filistin direnişi, Siyonistlere karşı direnişin önünde Filistin milleti adına varlık gösteriyor." dedi. 
Gazze'deki olayları savaş suçu olarak nitelendiren Kenani, "Yasaklanmış silahların kullanıldığı defalarca rapor edildi. Su kesintileri ve gıda ve ilaç girişlerinin engellenmesi sürüyor. Dünya kamuoyu artık bundan haberdar. Filistin ulusunu destekleyen farklı ulusların önemli varlığına tanık oluyoruz. İran, bu yaklaşımın sürdürülmesinin bölgedeki atmosferi gerginleştirebileceğini defalarca vurguladı." dedi. 
Kenani şöyle devam etti: "Bu insanlık dışı politika devam ederse her türlü gelişme mümkün. Bölgedeki direniş Siyonistlerin suçlarına göz yummayacaktır. Bu koşulların devam etmesi bölge barışını tehlikeye atabilir. Siyonistlerin eylemlerine karşı çıkmak dünyadaki herkesin sorumluluğundadır."
Ne olacağını Filistin direniş hareketi belirledi
İran'ın Siyonist rejimle doğrudan savaşa girdiği yönündeki iddialara ilişkin ise "Biz bu tür açıklamaları pek dikkate almıyoruz. Yapılanlar Filistin direniş hareketlerinin Siyonistlere karşı eylemiydi. Bu iddialarda bulunmak, Amerika'nın mazlum Filistin milletine karşı Siyonist rejime verdiği sorgusuz sualsiz destek konusunda kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir girişimdir. Amerikan hükümeti Siyonist rejimin suçlarından sorumlu tutulmalıdır." dedi.

tesnim

Yorumlar