İBRAHİM REİSİ'DEN ULUSLARARASI KURULUŞLARA GAZZE ÇAĞRISI

Siyonistlerin Gazze'de işlediği suçları kınayan İran Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: Siyonistler dünyanın gözü önünde insanlık suçları işliyorlar ve tüm uluslararası kurum ve kuruluşların bu alanda hiçbir istisna ve ayrım gözetmeksizin görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor. 

Görüntülenme: 344 Tarih: 12 Ekim 2023 21:24
İBRAHİM REİSİ'DEN ULUSLARARASI KURULUŞLARA GAZZE ÇAĞRISI

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi başkanlığında gerçekleştirilen hükümet kurulunun bugünkü toplantısında İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanı ve Enerji Bakanları katıldı ve ayrı ayrı sundukları raporlarda, programları ilerletmek ve halk hükümetinin hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla kendi kurumlarında gerçekleştirilen son gelişmeleri ilettiler.
Bu toplantıda İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, yerli özel şirketlerden oluşan bir şirketler birliği ile İran İslam Cumhuriyeti'nin uzay sisteminin oluşturulmasına yönelik ilk aşama sözleşmesinin imzalandığını ve önümüzdeki yıldan itibaren bu sistemin oluşturulması için gerekli lansmanların başlatılacağını duyurarak şunları söyledi: Bu sözleşmenin hayata geçmesiyle İran, uzayda sistem kurma potansiyeline sahip olan az sayıda ülke arasında yer alacak.
Ayrıca Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanı, Umman Denizi'nden Sistan ve Belucistan, Güney Horasan ve Horasan-ı Rezevi illerine su transferi projesinin uygulanmasına ilişkin sunduğu raporda bu projeyi küresel ölçekte en büyük projelerden biri olarak değerlendirdi ve şunları söyledi: Şu ana kadar bu ölçekte ve 2,4 milyar metreküp (Tahran eyaletinin yıllık su tüketiminin 2 katı) suyun transferine yönelik benzer bir proje başka hiçbir ülkede hayata geçirilmedi.
Toplam uzunluğu 1800 km'ye ulaşacak olan bu su taşıma hattı güzergahı boyunca 19 pompa istasyonu ve 12,2 km uzunluğunda basınçlı su taşıma tüneli inşa edilecek olup, bu tünel dünyanın en uzun basınçlı su taşıma tünellerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Ülkenin elektrik sektöründe izlediği performansı, enerji bakanının bugünkü hükümet kurulu toplantısındaki raporunun konusu oldu. Mühendis Ali Ekber Mehrabiyan, bu yaz rekor kıran elektrik tüketimine değinerek, 13. hükümetin kurulmasından önceki yıllarda elektriğin sağlanmasını ve büyük kesintilerin tekrarının önlenmesini büyük bir başarı olarak değerlendirerek şunları ifade etti: Bu yaz elektrik arzı ülkede sıcaklığın uzun vadeli ortalamanın 3 derece üzerine çıktığı bir durumdaydı. Bu durum, elektriğin ortalama 4 bin megavatlık bir artışa, yoğun günlerde ise 5 bin 700 megavata kadar yükselmesine neden oldu.
Mehrabiyan sözlerine şunları ekledi: Tüketim rekorunun kırılmasının yanı sıra, son 2 yılda ülke elektrik şebekesine 2 milyon yeni abone ve 918 yeni köy eklenmiş, üretim ve tüketimin doğru yönetilmesiyle gerekli elektriğin sağlanması ve 2022’den önceki yıllarda yaşanan yaygın elektrik kesintilerinin tekrarlanması önlendi.
Enerji Bakanı raporunda şunları açıkladı: Bu yaz hane sektöründe abonelerin yüzde 40'ı aşırı sıcaklara rağmen geçen yıla göre daha az tüketim yaptı. Ofis sektöründe ise iyi yönetimle 850 megawatt elektrik tasarrufu sağlandı ve bu da hane sektöründe planlı bir kapanmaya yol açmadı.
2022 yılında sanayilerde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle çimento fiyatlarında yüzde 433 artış yaşandığına değinen Mehrabyian, şunları söyledi: Bu yıl, ihtiyaç duyulan elektriğin yoğun olmayan saatlerde iletilmesi yoluyla büyük sanayilere maksimum elektrik arzı yönetilerek, bu fabrikaların üretimi garanti altına alındı ve üretilen malların fiyat artışlarının da önüne geçildi.
Enerji Bakanı, bu hükümetin müdüriyetinin sonucu olarak bu yaz çimento üretiminin yüzde 10 oranında arttığını ve çelik arzının talebin üzerine çıktığını açıklayarak şunları ekledi: Bu yıl şehirlerdeki atölye ve şirketlerin ihtiyaç duyduğu elektrik de kısıtlama olmaksızın sağlandı.
Toplantının devamında, gösterilen çaba ve cihad nevinde hizmetleri takdir eden Cumhurbaşkanı, ihtiyaçların karşılanması ve halkın sorunlarının çözülmesi amacıyla hükümet programlarının uygulanması alanında yetkililerin gece gündüz demeden çabalarının devam etmesi çağrısında bulundu. 
Ülkenin ekonomik arenasında yaratılan istikrara değinen Reisi, şunları kaydetti: Mevcut istikrarın sürdürülebilmesinin şartı, Cihadi Tarım ve Sanayi Bakanlıkları başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıkların birlik ve esnafları güçlendirerek fiyatlar üzerinde daha etkin yönetim ve kontrole sahip olmasıdır.
Valilerin illerde hükümetin en üst temsilcileri olduğunu belirterek, halkın sorunlarının çözümü için sinerji ve işbirliği sağlamak amacıyla yürütme organlarındaki tüm yetkililerin vali ile koordineli çalışmasının gerekli olduğunu belirtti.
İran Cumhurbaşkanı konuşmasının sonunda Siyonistlerin Gazze'de işlediği suçları kınadı ve şunları söyledi: Siyonistler dünyanın gözü önünde insanlık suçları işliyorlar ve tüm uluslararası kurum ve kuruluşların bu alanda hiçbir istisna ve ayrım gözetmeksizin görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor.

tesnim

Yorumlar