İMAM HAMENEİ ABD'NİN GERİLEME SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ (ANALİZ)

İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamenei 4 Nisan Salı günü İslam Cumhuriyeti yetkilileri ile görüşmede, bir çok konuya değinerek açıklık getirdi. 

Görüntülenme: 400 Tarih: 06 Nisan 2023 11:43
İMAM HAMENEİ ABD'NİN GERİLEME SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ (ANALİZ)

Ayetullah Hamenei’nin vurguladığı konulardan biri, Amerika’nın sürekli olarak gerilemesi ve zayıflamasıydı. İslam inkılabı rehberi bu bağlamda şöyle buyudu: İran’ın dünyadaki en önemli muhaliflerinden biri Amerika’dır, ki gerçekle Obama Amerika’sının Bush Amerika’sından ve Trump Amerika’sının Obama Amerika’sından ve bu beyin Amerika’sının da Trump Amerika’sından daha zayıf olduğunu gösteriyor. 
İslam inkılabı rehberinin değindiği konu, özellikle son günlerde Amerika gücünün gerileme, zeval ve zayıflaması olmak üzere yaşanan önemli gelişmeler ve olaylardır. Bu olaylardan biri, özellikle 2020 başkanlık seçimleri ardından Amerikan toplumunun kutuplaşmasıdır. Dönemin başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, rakibi Joe Biden’in zaferini reddetti ve seçim sonrası yaşanan olaylar 6 Ocak 2021’de Trump taraftarlarının Amerika kongre binasına saldırısına sebep oldu. Bu olay Amerikan demokrasisinin temellerini sarstı.
Diğer yandan Trump Amerika’da demokrasinin bir yalan ve seçim sisteminin yozlaşmış olduğunu belirterek seçimde yaşanan geniş çaplı hilelerin eşi görülmemiş bir siyasi krize sebep olduğunu ve Amerika’da demokrasiyi sorguladığını belirtti. Bu arada 6 Ocak olayları Amerika’nın uluslararası meşruiyet ve nüfuzunu da sorguladı.
Günümüzde de Trump’a karşı suç duyurusu ve mahkemeye çıkarılması, yine Amerika’da muhalifler ve destekçileri arasında kutuplaşmalara sebep oldu. 
Amerika'nın zayıflığının bir başka örneği de Washington'un Ukrayna'daki savaşı kendi hedef ve çıkarları doğrultusunda ilerletmemesidir. Washington’un Kiev’e sağladığı askeri ve silah yardımlarına rağmen Rusya şimdiye kadar kendi üstün konumunu koruyarak birçok hedefine ulaşmıştır. Bu mesele Biden hükümetinin Ukrayna siyasetine yönelik eleştirilerin Amerika içine kadar yayılmasına sebep oldu. 
Kongre’nin Cumhuriyetçi temsilcisi Paul Gosar, Biden’in Ukrayna savaş siyasetinin yenilgiye uğradığına işaretle Twitter üzerinden paylaştığı mesajda şöyle yazdı: Biden ve arkadaki destekçileri Ukrayna münakaşası konusunda propaganda savaşını kaybettiler. Amerikalılar, Birleşik Devletleri sınırlarını koruma ve diğer ülkeleri finanse etmek dışında herhangi bir yere sonsuz miktarda para göndermekten bıktı.
Tabi ki Amerika, Ukarayna savaşını Avrupa’da kendi konumunu güçlendirme hedefi için kullandı fakat şimdi Avrupalı siyasetçiler ve halk, Ukrayna savaşında Avrupa’nın Amerika’yı izlemesini protesto etmesine sebep oldu.
İslam inkılabı rehberi bu konuda şöyle buyurdu: Amerika Ukrayna'da savaş başlattı ancak bu savaş, bu ülke ile aslında savaşın kurbanı olan ve savaşın dayağını yiyen Avrupalı müttefikleri arasında bir uçuruma neden oldu, ancak yararlanan taraf Amerika oldu.
Ayetullah Hamenei’nin Amerika’nın gerilemesi ve zayıflaması ile ilgili değindiği bir diğer konu, Washington’un bir yandan Siyonist rejimin iç krizini çözmekten aciz kalması ve diğer yandan İran ve Arap ülkeleri normalleşmesinde başarısız kalmasıdır. İslam inkılabı rehberi bu bağlamda şöyle buyurdu: Amerika Siyonist rejim krizini çözemedi, Amerika İran’a karşı birleşik Arap cephesi kurmak niyetinde olduğunu ilan etti fakat bugün istediğinin tersi yaşandı ve Arapların İran ile ilişkileri artmakta, ayrıca Amerika siyasi baskı ve yaptırım ile nükleer meseleyi istediği şekilde bitirmek istiyordu faka başaramadı.
Bölgede ve dünyada Amerika isteklerinin tam tersinde yaşanan bir diğer gelişme, başta Çin olmak üzere Amerika rakiplerinin inisiyatifi ele almaları ve Amerika müttefikleri sayılan ülkeler ile yeni anlaşmaların şekillenmesidir. Bu konuda Amerika eski başkanı John F. Kennedy’nin yeğeni Robert F. Kennedy Jr. Bir tweet paylaşımında şöyle yazdı: Amerika’nın Suudi Arabistan üzerindeki etkisinin çöküşü ve krallığın Çin ve İran ile yeni ittifakları, askeri güç ile Birleşik Devletlerin hegemonyasını korumak için neo-conların stratejisinin fiyasko yenilgisinin acı göstergeleridir. 
Amerika'nın zayıflığının bir başka tezahürü, doların dünyada temel döviz olarak zayıflamasıdır. Günümüzde Washington’un diğer ülkelere, rakip ve muhalif ülkelere yoğun yaptırımlar ve artan baskılar uygulamak bağlamında doları kullanması nedeni ile, bazı ülkeler ticari ilişkilerde kendi ulusal paralarını kullanmaya başladılar. Bu ülkelerin başında da Çin ve Rusya gelmekte. Tabi Hindistan, Brezilya, Malezya, Türkiye, Venezuela ve İran da aynı yolu izlediler.
Diğer yandan Amerika kendi arka bahçesi olarak bildiği Latin Amerika’daki etkinliğini azalması ile karşı karşıyadır. Amerika’nın küresel rakipleri ve özellikle Çin Latin Amerika ile ilişkilerini her geçen gün daha da yoğunlaştırırken diğer yandan da Venezuela gibi bölgenin ileri ülkeleri, Amerika’nın baskılarını hafifletmek için Rusya ve Çin gibi diğer küresel güçlerle ilişkilerini arttırmaya başladılar. İslam inkılabı rehberi Ayetullah Hamenei de bu konulara binaen, “Bu yüzden, İslami nizamın düşmanlarının başında gelen Amerika, zayıflamaktadır” buyurdu.

parstoday

Yorumlar