YAİR LAPİD: 'İRAN'I ABLUKAYA ALMAYA ÇALIŞIYORUZ'

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ortadoğu ziyaretinden beklentileri ve Tel Aviv ile Riyad arasındaki ilişki hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Görüntülenme: 893 Tarih: 17 Haziran 2022 12:01
YAİR LAPİD: 'İRAN'I ABLUKAYA ALMAYA ÇALIŞIYORUZ'

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ABD Başkanı Joe Biden'in Suudi Arabistan ziyaretinin sembolik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Biden’ın bölgeye gerçekleştireceği ziyaret üzerinden gazetecilere verdiği demeçte, "Suudi Arabistan ile bir barış anlaşması istiyoruz" ifadesini kullanan Lapid, Suudi Arabistan ile ilişki kurmanın “kuantum bir sıçramayla” değil, küçük adımlarla gerçekleşeceğini vurguladı.

Lapid, bu aralar herkesin gözünün Suudi Arabistan’a çevirdiğini vurgulayarak, “Başkan Biden'ın buradan doğrudan Suudi Arabistan'a uçacağı gerçeği, buradaki ziyaret ile oraya yapılan ziyaret ve Tel Aviv ile Riyad arasındaki bağları geliştirme yeteneği arasında bir bağlantı olduğuna işaret ediyor” dedi. Bu ziyaretle beraber Riyad ile ilişkilerde bir iyileşmeye tanık olunacağını ve bunun bölgede diğer ülkelerle girişilecek normalleşme ilişkilerine de yansıyacağını vurgulayan Siyonist Bakan, Suudi Arabistan ve Endonezya'nın İsrail’in ilişkilerini güçlendirmek istediği iki ülke olduğunu, ayrıca Tel Aviv’in diplomatik ilişkilere sahip olmadığı üç ülkeden üç dışişleri bakanıyla görüştüğünü de sözlerine ekledi.

Basın toplantısında “İran'ı hem güvenlik hem de politika olarak ablukaya almaya çalışıyoruz" diyen Lapid, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Faslı mevkidaşlarının yakında İsrail’i ziyaret edeceğini söyledi. Ayrıca İran nükleer dosyasıyla ilgili de açıklama yapan Lapid, İsrail işgalinin İran'la ilgili bir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Toplantısı ve Tahran'a tüm yaptırımların uygulanması için bastırdığını belirtti.

Kudüs Haber Ajansı - KHA | kudushaber.com.tr

Yorumlar