BATI ŞERİA'DA ÇATIŞMA

İsrail işgal güçlerinin ve onların himayesindeki yahudi yerleşimci çetelerinin Cuma günleri haftalık olarak düzenlenen eylemlere ve gösterilere müdahale etmesi sebebiyle bugün (10 Haziran) Batı Şeria'nın değişik bölgelerinde yine çatışmalar meydana geldi. Birçok kişi saldırılardan veya atılan gaz bombalarından dolayı muhtelif şekillerde yaralandı ya da nefes alma krizleri geçirdi.  

Görüntülenme: 655 Tarih: 10 Haziran 2022 16:39
BATI ŞERİA'DA ÇATIŞMA

İşgal güçlerinin Cenin'in güneyindeki Kabatiye kasabası yakınında kurdukları askeri kontrol noktasına Filistinli direnişçiler tarafından silahla ateş edildiği bildirildi. 

Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre işgal güçleri Cenin şehrinin muhtelif girişlerine ve çevresindeki köylere baskınlar düzenleyerek askeri kontrol noktaları kurdular. 

İşgal güçlerinin Cenin'in güneyindeki Arrabe Kavşağı'nda 4 Filistinli genci rehin aldıkları ifade edildi. 

İşgal güçleri askeri kontrol noktalarını insanları tuzağa düşürmek ve sıkı bir kontrolden geçirmek amacıyla kuruyor. Bu yüzden bu kontrol noktaları trafiğin de ciddi şekilde aksamasına neden oluyor.

İşgal güçlerinin Nablus bölgesinde, Beyta kasabası civarındaki Cebelu Subeyh'te yahudi yerleşimine ve Filistinlilerin arazilerinin gasp edilmesine, özellikle de Avitar yahudi yerleşim bölgesinin yeniden inşa edilmesi girişimlerine karşı haftalık olarak düzenlenen gösteriye işgal güçlerinin müdahale etmesi çatışmalara yol açtı. İşgal güçlerinin hem kauçuk kaplamalı mermilerle hem de gaz bombalarıyla yoğun bir şekilde saldırmaları sonucu onlarca kişinin zarar gördüğü belirtildi. 

İşgal güçleri yine Nablus bölgesinde yer alan Beyt Decen kasabasında da yahudi yerleşimciliğini protesto eylemine saldırıda bulundular. 

İşgal güçleri Nablus'un güneyindeki Karyut kasabasına da baskın düzenleyerek yerleşimci terör çetelerinin Neba' Karyut mıntıkasını basmalarına imkan sağladılar. Çok sayıda Filistinlinin yerleşimci çetelerin burayı basmasına karşı çıkması üzerine çatışmalar çıktı ve işgal güçleri yine Filistinlilere kauçuk kaplamalı mermilerle ve gaz bombalarıyla saldırıda bulundular. 

Kalkilya'ya bağlı Kefer Kaddum'da da kasabanın ortasındaki Ömer bin Hattab Camisi'nde kılınan Cuma namazı sonrası yahudi yerleşimini protesto amacıyla düzenlenen gösteriye işgal güçlerinin müdahale etmesi çatışmalara neden oldu. Kefer Kaddum'da, işgal rejiminin 2003'te Aksa İntifadası sürecinde kapattığı yolu yeniden açması talebiyle 2011 yılından bu yana her hafta Cuma ve Cumartesi günleri gösteri düzenleniyor. 

El-Halil'de Mesafir Yatta ahalisiyle dayanışma eylemine yapılan müdahalede kameraman Meşhur El-Vahvah, kameraman İyad El-Heşlemun ve birçok dayanışmacı yaralandı. İşgal mahkemesi, Mesafir Yatta'da 12 Filistin köyünün tahliye edilmesi ve arazilerine el konması yönündeki zulüm kararını onaylamıştı. İşgal rejiminin bu kararına karşı Mesafir Yatta'nın değişik bölgelerinde zaman zaman bölge ahalisiyle dayanışma gösterileri düzenleniyor. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar