İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNDEN ABD'YE İRAN'A KARŞI ÖNLEM İSTEĞİ

İsrail`in Washington Büyükelçisi Mike Herzog, Ukrayna-Rusya savaşından dolayı bir süredir durma noktasında olan nükleer müzakere görüşmeleri hakkında açıklama yaptı. Herzog, Washington Post’a verdiği röportajında, İran’ın bölgede etkisini artırdığını belirterek ABD’nin ciddi caydırıcı önlemler alınması gerektiğini savundu. 

Görüntülenme: 654 Tarih: 13 Nisan 2022 23:28
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNDEN ABD'YE İRAN'A KARŞI ÖNLEM İSTEĞİ

Washington Post’a konuşan Mike Herzog, İran’ın müzakereler kapsamında nükleer devlet olarak meşrulaştırıldığını iddia ederek, bu duruma kayıtsız kalmayacaklarını belirtti.

“İran’a karşı ciddi bir caydırıcılık olmadıkça” hiçbir anlaşmanın İran’ı sıkıştıramayacağını ifade eden Herzog, “Anlaşma olsun ya da olmasın, bu caydırıcılığın yerinde olduğunu görmek isteriz” dedi. İsrailli büyükelçi röportajında, “Bana göre en kritik unsur, anlaşmanın olup olmaması değildir. İran`a karşı bir caydırıcılığınız var mı? İran bölgede istikrarı bozan, yıkıcı bir devlettir” diye konuştu.

“İsrail`in bölgede son birkaç yılda gösterdiği gibi İran’a karşı iddialı davranırsanız, İran’ı caydıracağınıza kesinlikle inanıyorum” iddiasında bulunan Herzog konuşmasının devamında İran’ı 800 kiloluk bir gorile benzeterek, caydırılamayacağını da itiraf etti. İsrail`in meydana gelecek herhangi bir anlaşmanın bir parçası olmayacağını ifade eden büyükelçi, “İran`a karşı yeteneklerimizi geliştireceğiz; hareket özgürlüğümüzü koruyacağız ve ne yapacağımıza zamanı gelince karar vereceğiz” dedi.

Öte yandan anlaşmanın ne tür unsurları içermesini istediği yönünde bir soruya yanıt veren Herzog, “Bir unsuru seçmem gerekirse, gün batımının olmadığı bir anlaşmayı görmek isterim. Birkaç yıla mal olacak bir anlaşma bizim için endişe vericidir” dedi.

Yeni anlaşma ile eski anlaşma arasında bir fark olduğunu ifade eden İsrailli yetkili, geçen süre içerisinde İran’ın nükleer alanda ilerlediğini ve İslam Cumhuriyeti’ne yönelik yaptırımların kaldırılması halinde ise Tahran’a bölgedeki etkisini artırmak için daha fazla fon sağlayacağını iddia etti.

KHA
 

Yorumlar