FİLİSTİN DİRENİŞİ TÜRKİYE-İSRAİL YAKINLAŞMASINA NASIL BAKIYOR?

Türk hükümeti Siyonist Başkan Yitzak Herzog'u ağırlamak için can atarken, Filistinliler Ankara'nın Tel Aviv’le normalleşme sürecinden hiçbir şey kazanmayacağına inanıyor. 

Görüntülenme: 1077 Tarih: 02 Şubat 2022 21:28
FİLİSTİN DİRENİŞİ TÜRKİYE-İSRAİL YAKINLAŞMASINA NASIL BAKIYOR?

Bu günlerde Siyonist Rejim İslam ülkelerine yaklaşmak için birçok adım attı. Siyonist Başkan Yitzak Herzog'u Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti ve uçağının Suudi Arabistan hava sahasından geçişi önemli bir gelişmeydi. Ayrıca onun yakında Türkiye'yi de ziyaret etmesi bekleniyor. Türk hükümeti Siyonist Başkan Yitzak Herzog'u ağırlamak için can atarken, Filistinliler Ankara'nın Tel Aviv’le normalleşme sürecinden hiçbir şey kazanmayacağına inanıyor. 

Türkiye ile Siyonist Rejim arasındaki ilişkilerin normalleşme süreciyle ilgili dikkat çeken önemli konulardan biri hemen hemen hiçbir Türk medya kuruluşunun bu duruma itiraz etmemesidir. Yeni Şafak ve Yeni Akit gibi aşırılık yanlısı dini gruplara yakın ve halifeliğe dönüş ihtiyacını açıkça destekleyen medya organları bile Erdoğan'ın İsrail hakkındaki görüşlerine sessiz kaldı.

Bu arada Türkiye'de Milli Görüş hareketi lider merhum Necmettin Erbakan'ın öğrencilerinin grubu olarak bilinen Milli Gazete, İsrail ile ilişkilerin sonuçlarıyla ilgili bir analiz veya yazı yayınlıyor.

Bu gazete son günlerde Filistinli araştırmacı yazar Muin Naim ile röportaj yaptı. Uzun süredir Türkiye'de bulunan Filistinli yazar, Ankara ile Tel Aviv arasındaki “normalleşme sürecini” değerlendirirken Erdoğan'ın normalleşme tutumunu eleştirdi.

İsrail’in Çöküşü

Muin Naim, Siyonist Rejim’in daha üstün bir güce sahip olmadığına inandıklarını ifade ederek, “İsrail artık çöküştedir. Sürecin uzun süreceğini de sanmıyorum. 2030’da İsrail diye bir rejim olmayacak İnşaallah. İsrail içeriden çürümeye başladı, kurucu nesil öldü. Kudüs’ün Kılıcı Operasyonu’nun en önemli sonuçlarından biri 1948 Bölgesi’ndeki direnişin artması oldu. Bu bölgedeki Filistinliler ‘Artık biz de direnişe katılabiliriz’ dediler. Bu ciddi bir tehdit İsrail için. Filistin direnişi teknik olarak kendisini çok iyi geliştirdi. Stratejik olarak önemli hamlelerde bulunuldu. Bir diğer husus olarak da Filistinliler, İsrail’in rahatça dünyayı kandırmasına izin vermiyor. Özellikle medya nezdinde önemli bir mücadele verildi. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube hesaplarımızı kapattı. Çünkü İsrail’in yalan makinesini durdurabildik.” dedi.

Filistinliler Türkiye’den Ne Bekliyor?

Milli Gazete muhabirinin “Filistinlilerin Türkiye’den beklentileri nelerdir?” sorusuna Muin Naim, “Çok beklentimiz var. Türkiye, ender özgür ülkelerden biri. İnsan büyüdükçe mesuliyeti de artar. Türkiye, bölgede en çok mesuliyeti olması gereken ülke. Türkiye, Filistin’e sahip çıkıyor ama daha fazla da sahip çıkabilir. Filistin davasına sahip çıkana Allah yardım eder. Hukuki olarak da Filistinlilerin sesini yükseltebilir Türkiye.” yanıtını verdi.

Filistinli yazarın bu sözlerle, Sisi yönetimi ile Siyonist Rejim’e karşı faaliyet yürüten Müslüman Kardeşler'in Türkiye'deki medyasını susturmaya çalışan Ankara hükümetine örtülü bir eleştiri yönelttiği açıktır.

Ankara'nın son birkaç aydır İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik aceleci yaklaşımından bahseden, Muin Naim, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin dış ilişkilerine karar verecek olanlar elbette biz değiliz fakat şunu da söylerim; İsrail ile ‘normalleşme’ye giden hiçbir ülke Filistinlilerin çıkarı bir yana kendi çıkarı için bile hiçbir şey yapamadı ve yapamaz. Siyonistlerle anlaşma yapıp da kazanan olmamıştır. Bunun en son örneği BAE’dir. İsrail ile ‘normalleşme’ anlaşması imzaladılar, birçok konuda işbirliği yaptılar. BAE dedi ki; bu anlaşmayla birlikte İsrail bizi İran’dan koruyacak hem de ABD bize F-35 verecek. Ne oldu biliyor musunuz? ABD, BAE’ye F-35 vermeyeceğini açıkladı. Mısır, 1974’te anlaşma yaptı İsrail ile. Hiçbir yararı olmadı Mısır’a bu anlaşmanın. Ürdün hakeza, İsrail ile anlaşma yaptı. Hiçbir şey elde etmedi. Türkiye, İsrail ile anlaşma yaptı da ne kazandı? Hiçbir şey... Ben burada Filistin’in çıkarından bahsetmiyorum, ülkelerin kendi çıkarlarından bahsediyorum. Tarih boyunca gördük ki, Siyonistler hiçbir anlaşmaya sadık kalmazlar. İsrail, Gazze’ye yarayacak bir anlaşmaya imza atmaz. Gazze rahatlarsa İsrail rahatsız olur. İsrail bunu çok iyi biliyor. Türkiye, Filistin’in yanında durmaya çalışıyor ama İsrail ile “normalleşme” Türkiye’nin işine yaramaz. Şu bir gerçektir; Müslümanlar zayıfladıkça Siyonistler güçlenir. Uluslararası ilişkiler düzeyinde İsrail açısından en rahat dönemde olabiliriz ama emin olun ki, Filistin ölçeğinde de en zor dönemlerini yaşıyorlar. İsrail işgal rejimi, toplumlar nezdinde bir türlü normalleşemedi. Rejimlerle istediği kadar normalleşsinler. Özgür bir anket yapılsın, halkların büyük bir kısmı İsrail’in aleyhine bir duruş sergiler.”

Filistinli yazar Naim, ülkelerin Siyonist Rejimle ilişkilerini normalleşmesinin bu ülke halklarının İsrail'e karşı normal ve olumlu bir bakış açısına sahip olmasına yol açmayacağına inanıyor. Ona göre bölgedeki ülkelerin İsrail ile ilişkileri ne kadar normal olursa olsun, bölge halkları yine de İsrail'i sevmeyecek. Adil ve bağımsız bir anket yapılırsa, bölge milletlerinin Siyonistlerle normal bir ilişki kurmak istemeyeceği sonucu çıkar.

tesnim

Yorumlar