FİLİSTİNLİ İŞÇİLERİN HUKUKU İSRAİLLİ İŞVERENLER TARAFINDAN İSTİSMAR EDİLİYOR

 

Görüntülenme: 1561 Tarih: 02 Mayıs 2020 20:14
FİLİSTİNLİ İŞÇİLERİN HUKUKU İSRAİLLİ İŞVERENLER TARAFINDAN İSTİSMAR EDİLİYOR

Siyonist İsrail’in Filistinlilere yönelik işlediği suçları gündeme getiren İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem'in yayımladığı açıklamada, İşgal altındaki bölgelerde çalışan birçok Filistinli işçinin hukukunun İsrailli işverenler tarafından istismar edildiği belirtildi.
 
Dünyanın her yerinde işçiler ve emekçiler tarafından kutlanan bir bayram olan '1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’ münasebetiyle açıklamada bulunan B'Tselem, Filistinli işçilerin, özellikle koronavirüsünün patlak vermesinin ardından Binyamin Netanyahu hükümetinin salgını önlemek için aldığı önlemlerden sonra işgal altındaki bölgelerde çalışma haklarının ortadan kalktığı kaydedildi.
 
İsrail’in salgını istismar ederek işçi haklarını hiçe saydığına işaret edilen açıklamada, koronavirüs salgınının işgal altındaki Filistin topraklarında yayılmasıyla birlikte işgal rejiminin, İsrail bölgelerinde çalışan Filistinli işçilerin Batı Şeria’daki evlerine dönmelerine izin vermeyerek işçi haklarını ihlal ettiğinin altı çizildi.
 
Evine dönemeyen Filistinli işçilere yönelik İsrail’in ihmalkar davrandığı ve gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çeken B'Tselem, bazı Filistinli işçilerin uygun olmayan koşullarda atölyelerde uyumak zorunda kaldığını ifade etti.
 
Koronavirüsü ile enfekte olan üç Filistinli işçiden bahsedilen açıklamada işgal rejiminin, işçilere bakım ve tedavi hizmeti sağlamadan işçileri Filistin Yönetimi’ne bağlı bölgelerin kontrol noktalarına attığına dikkat çekildi.
 
İşgalci İsrail'e çalışmaya giden Filistinli işçilerin bir kısmına sağlıklı barınak sağlanmadığı haberleri ve sosyal medyada yayılan hasta bir Filistinlinin İsrail askerleri tarafından kontrol noktasına atıldığı görüntüleri siyasi tepkilere yol açmıştı.
 
Filistin Yönetimi Sözcüsü, İsrailli yetkilileri "ırkçı ve insanlık dışı" bir tutum izlemekle suçladı.
 
Filistinli işçilerin salgın devam ederken bile işlerine gitmeye çalışmasındaki çaresizlik aynı zamanda Filistinlilerin ekonomik olarak İsrail'e bağımlı hale getirildiği ve İsrail’in Filistin halkına yaptığı zulmün gerçek boyutlarını ortaya koymaktadır.
 
Filistin Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsüne göre 2018 yılında Filistin'in gayri safi milli gelirinin yüzde 14'ü Filistinli işçilerden sağlandı. İsrail'de inşaat ve tarım gibi ağır işlerde çalışan Filistinli işçiler koronavirüsten daha fazla etkilenebilir. Ekonomik darboğazda olan Filistin Yönetimi her ne kadar işçilere evlerinize dönün dese de, yönetimin, işçilerin kaybedeceği ücreti talefi edip edemeyeceği soru işareti.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar